top of page
Child and Therapist

ERVAAR VERANDERING MET PLC ZUTENDAAL

Wij helpen je bij iedere stap

PLC - Psychologiepraktijk & Leercentrum 

ONDERZOEK

Intelligentie is veel ruimer dan enkel schoolse vaardigheden. Het is belangrijk om de resultaten van een intelligentieonderzoek ruim te benaderen en te kaderen in de totale ontwikkeling van een kind.

ONZE WERKWIJZE

INTELLIGENTIE EN HOOGBEGAAFDHEID

Intelligentie is veel ruimer dan enkel schoolse vaardigheden. Het is belangrijk om de resultaten van een intelligentieonderzoek ruim te benaderen en te kaderen in de totale ontwikkeling van een kind.
Bij hoogbegaafdheid denken we meestal aan schitterende schoolse resultaten en hoge punten. Helaas is hoogbegaafdheid geen luxeprobleem en zien we vaak dat deze kinderen en jongeren onderpresteren en kampen met sociaal-emotionele problemen. Ze kunnen erg kwetsbaar zijn en hebben meestal nood aan veel begrip en een aangepaste begeleiding.
We leren jongeren en ouders inzicht te krijgen in hun denken, handelen en voelen. Indien nodig wordt diagnostisch onderzoek voorzien dat minimaal een intelligentieonderzoek omvat.

shutterstock_640135054.jpg
image001-108.jpg

CONCENTRATIE- EN AANDACHT

Het plannen van taken en lessen verloopt moeizaam. Sommige jongeren zijn erg onrustig, kunnen moeilijk stilzitten en zijn erg impulsief. Vanuit de school meldt men herhaaldelijk dat je kind of puber concentratieproblemen heeft en keer op keer afdwaalt tijdens de lessen. Buiten school zien we een slordige, chaotische aanpak en vergeetachtigheid. En toch kan de jongere urenlang voor de computer zitten zonder afgeleid te worden. Is er dan wel sprake van een concentratieprobleem? Een diagnostisch onderzoek kan verhelderend zijn en omvat intelligentieonderzoek, een onderzoek inzake taakspanning, geheugen, concentratievermogen en aanpakgedrag.

GEHEUGEN

Discussies bij het leren en studeren worden dagelijks kost. Je zoon of dochter zit urenlang voor zijn studieboeken en toch blijven de schoolse resultaten uit. Je oefent tot bedtijd voor een toets maar de volgende ochtend blijkt dat je kind of puber alles vergeten is. Niets lijkt te beklijven. Je kind wordt steeds onzekerder. Een diagnostisch onderzoek naar het visuele en auditieve geheugen kan handvatten aanreiken over de wijze waarop gememoriseerd kan worden.

OIP.jpeg
ea7b45d80790613f1c-87454261.jpg

EMOTIONELE PROBLEMEN, ZELFBEELD, STRESS

Heel wat kinderen en jongeren bezwijken onder de druk van school en hobby’s. De lat wordt steeds hoger gelegd waarbij gezonde stress kan overslaan in een ernstig stressprobleem dat het welbevinden en het zelfbeeld van kinderen en jongeren volledig ondermijnt. We zien dan psychosomatische klachten, een laag zelfbeeld en emotionele- en gedragsproblemen. Ouders worden indien nodig eveneens betrokken in deze begeleiding. We leren jongeren en ouders inzicht te krijgen in hun denken, handelen en voelen. Er wordt een aantal technieken aangeleerd om met gevoelens en stress om te gaan.

Intelligentie en hoogbegaafdheid
Concentratie- en aandacht
Geheugen
Emotionele problemen, zelfbeeld, stress

“Uit onderzoek is gebleken dat onderzoeken veel leuker is dan antwoorden vinden.”

Loesje

bottom of page